mandag 11. februar 2013

Oppdateringer fra bushen

Siden sist har vi vært med i undervisning, forje uke var det mest observasjoner, for å kunne bli kjent med hvordan de underviser og hva vi kan forvente av barna. Nursery school og pre-school er helt annerledes enn norske barnehager er, her har de undervisning fra 8 – 1230. De har tavle undervisning i engelsk(alfabetet), matte (telle til 10), zwahili og manerer (ved bordet, hilse, snakke med andre osv.). Læreren sier feks «number 1», også må barna gjenta det hu sier. Det er spennende å se hvor store forskjeller det er. Det som vi også har stussa litt på er at barna ikke leker på lik måte som hjemme, i våre øyne kan de ikke å leke. For det første så må de være helt stille om det er friminutt og sitte på plassene sine, for å slappe av. Og for det andre når de først har fri lek så lekeslåss de bare, noe vi mener er pga at de ikke blir lært til noe annet. De voksne griper inn med vold om noen begynner å gråte eller at det er for mye støy. Voksenrollen her handler mer om å passe på at de oppfører seg som de skal, og være tilstede (sovende eller ei).

På slutten av forje uke ble vi såppas varme i trøya at vi prøvde oss med å undervise en time, det gikk vel så som så. Siden barna og lærerne ikke forstår så mye av det vi sier på engelsk. Lærene forstår engelsken vår, men de forstår ikke hva vi vil frem til. Vi har til og med måtte trappe ned engelsk glosene, og uttale dem slik dem gjør det (feks. River, uttaler de ri-V-er, fremfor riv-er). Men største problemet er at barna ikke forstår oss, for vi føler ikke at vi får frem det vi vil.
I helga har vi vært en tur til Pangani, som ligger sør-øst for Tanga. Det var veldig fint der, og deilig med vind i ansiktet igjen. Vi fikk også smakt på lokal fisk, det smakte likt som torsken smaker i Norge. Selv om vi alle ble solbrente, så var det deilig å få koblet av og slappet av litt. Vi brukte 4 timer til og fra, så det blir nok ikke en tur til dit med det første.
Denna uka her skal vi undervise litt mer, prøve oss på flere metoder og evt repetere det vi har lært dem. Vi skal undervise både nursery-og pre-school, så det blir spennende!

På torsdag drar vi opp mot Lake Victoria for å delta i bryllupet til Tonny, kontaktpersonen og vaktmesteren vår. Vi skal bli kjørt av Iddi, som henta oss i Dar-Es-Salaam, og mr. Magoma (direktøren, sjefen her) har sagt at vi skal kjøre gjennom en nasjonalpark, så vi håper og er spente på om vi ser noen ville afrikanske dyr. Det er en lang tur (12t ), så vi skal dele den opp i to etapper. Vi er nok framme på fredagen en gang, og drar tilbake på søndag.
I afrikansk bryllup er det typisk at det er en farge som er temaet for kjoler, dekorasjon osv. Før torsdag skal vi ut å handle festklær, men vi må få vite hvilken farge bryllupet skal være i før vi kan handle noe, sånn at vi ikke skiller oss mer ut enn vi allerede kommer til å gjøre. Vi gleder oss mye til å få oppleve et afrikans bryllup, selv om vi er litt skeptiske for at rytmen våres ikke helt står i stil med deres, men vi får bare gjøre det beste ut av det og slå ut håret. Vi gleder oss masse!
Kommer snart nye bilder på facebook! Følg med. Så kommer det ny oppdatering over helga, er mye skriving, besøk og skype samtaler som opptar tiden vår, så det er ikke så mye tid til blogging.
 
 
~Thea

1 kommentar: