mandag 4. mars 2013

VI LEVER!


Lite blogging på oss den siste tiden. Har vært litt late, men nå er vi tilbake igjen.
Den siste tiden her har det skjedd en del. For to uker siden begynte vi med et prosjekt hvor vi ville bygge en lekeplass til barna. Det sto en lekeplass her fra før, men den begynte å bli rimelig falleferdig. Vi bestemte oss for å bruke en del av tingene som var her fra før, men heller bygge noe nytt ut av det. Vi laget derfor to typer klatrestativ av tau og trær + en dumpe. Vi hadde også planer om å henge opp flere husker, men vi har ikke fått tak i det tauet vi vil ha enda. Vi hadde planer om å få gjort alt dette på en uke, men pga varmen ble dette et problem. Vi klarte å jobbe i noen minutter før vi måtte ha en pause i skyggen. Da vi nesten var ferdig kom noen av mennene som jobber rundt på skoleområdet her og hjalp oss. Sindre pekte og de gravde og fikk knutene på plass (Hvis dere vise bilder av lekeplassen legges disse ut på facebook-gruppen vår).

Ellers slappet vi bare av her i Korogwe forrige helg. På lørdag gjorde vi en del lekser og leste. Sindre spilte også fotball med barna (guttene her). Vi var innom det lille supermarkedet i byen og åpnet tilfeldigvis fryseren. Gjett hva vi fant der?? Jo, det var sjokolade!!! Endelig har vi funnet ut hvor de gjemmer godsakene her nede!
Søndag bestemte vi oss for å være med i kirka. Skolen her er katolsk og en del av barna går i kirka hver søndag. En av lærerne sa til oss at vi kunne møte dem kl to, for å gå dit. Heldigvis snakket vi med barna på lørdag og de fortalte oss at de gikk i kirka kl åtte om morgenen på søndager. Vi stussa litt på dette i om at læreren hadde fortalt oss kl to, men så kom vi på at kl to i Afrika betyr kl åtte. Har ikke helt klart å vende oss til at de har omvendt klokke her nede.

På søndag morgen pyntet vi oss som Afrikanere (Thea og Mathilde hadde vært hos frisøren og fått flettet håret). Vi tok følge med barna opp til en kirke som ligger ca 15 minutters gange unna skolen. Her fikk vi se hvordan en katolsk gudstjeneste ble holdt og vi ble introdusert for hele menigheten og måtte opp sammen med presten. Skolens direktør, mr Mgoma og mama Mgoma ville så ta oss med ut på lunsj. Vi kjørte et stykke ut av byen for at de skulle vise oss Hale power station som er bygget av skandinaviske firmaer. De fortalte oss at dette var et fint og livlig sted. Da vi kom frem var det noe helt annet. Det var ingen folk å se der utenom de som jobbe der. Etter dette tok de oss med ut på lunsj og vi fikk spist et skikkelig måltid.

Forrige uke var vi med i undervisningen på nursery og pre-school. Planen var å være med pre-school, men de hadde den månedlige testen i alle fag, så vi fikk ikke så mye ut av å sitte å se på dem. Her nede er det vanlig at lærerne sitter med telefonene sine og spiller musikk eller sender meldinger under timene, noe vi stusser litt over. Under en av testene skulle en gutt stå foran hos læreren og peke på forskjellige kroppsdeler som hun leste opp. Midt i denne testen tar hun opp mobilen og begynner å skrive private meldinger og ringe. Gutten står helt stille og venter pent på at læreren skal bli ferdig.

Vi bestemte oss derfor for å være med nursery resten av uken. På skolen har de nå fått andre studenter fra Tanzania som studerer for å bli førskolelærere. Vi har derfor fått sett hvordan deres praksis er og det har blitt liten tid for oss å undervise. Noe vi også har lagt merke til er forskjellen på hvordan de oppfører seg mot studentene som ikke er like autoritære (slår og skriker) som lærerne her. En av studentene er mer lik oss og bruker ikke vold for å få barna til å være stille. Dette er første gang vi ser at en student/lærer prøver andre ting for å få barna til å være stille.

Denne helgen har vi bare slappet av på Peponi, hvor vi har vært flere ganger før. Vi trengte å slappe av litt i sola og lade opp batteriene til en ny uke. Da vi kom tilbake til Korogwe på søndag ble vi invitert på middag sammen med en del som jobber på skolene her. De som giftet seg for en stund tilbake skulle bli feiret og ønsket velkommen hit. Vi fikk servert masse god afrikansk mat, mye øl og vi fikk se bildene fra bryllupet.

Denne uken vil vi se hvordan resten av skolen fungerer og skal derfor observere de forskjellige klassene fra 1.klasse-7.klasse. På torsdag reiser vi til Dar Es Salaam, for å besøke de andre studentene som bor der :) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar